5 lärdomar om tid.

Entreprenörskap / Permalink / 0

Mitt liv har blivit annorlunda senaste veckorna.
Jag har blivit jongleringsexpert. Tidsoptimerings-ess. Effektivitets-ninja.

Att jobba deltid och samtidigt balansera med eget företagande kan vara bland det roligaste OCH mest utmanande jag någonsin gjort. 

Kalendern har blivit min bästa vän, DETALJERAD tidsplanering ett måste. Jag kanske inte är den mest strukturerade människan i vanliga fall, men ser det som en kul utmaning att bli bättre på det nu.  

Det är en lyx att inte jobba sammanhängande med samma saker 8 timmar 5 dagar i veckan utan att få variera dagarna med allt möjligt: interna möten och rena admintimmar på mitt "riktiga" jobb, externa kundmöten för vårt egna företags räkning, kandidatintervjuer, brainstorming-sessions med Sally, spontana luncher med gamla kollegor för att knyta kontakter och gå på branschevents för att mingla. Jag upplever att jag är mer närvarande i allt jag gör och ändå mer effektiv för jag har begränsat med tid att utföra vissa saker. 

5 grejer när man har många saker att hålla i huvudet. 
- Sätta mål för dagen är A och O. Planera dagens att-göra-lista direkt på morgonen eller kanske redan kvällen innan. Vad ska jag ha gjort när jag går hem för dagen? Skriv en checklista och bocka av allt eftersom. 
- Se över kommande veckan, på söndag kväll, eller tidigt måndag morgon. Vilka möten har jag? Vad behöver jag förbereda? Skriv in dag/tid som måste ägnas åt dessa.
- Avsätt tid för viktiga saker som kräver din koncentration, då ingenting får störa. Ibland har jag administrativa deadlines med väldigt kort tid på mig. Då sätter jag mig på en avskild plats på kontoret eller på ett kafé. Jag stänger ner mailen och sätter mobilen på ljudlös. Ibland tar jag en paus på dagen och jobbar istället extra effektivt på kvällen, för jag får bättre arbetsro då. Allt behöver inte ske mellan 8-17 måndag-fredag. 
- Jobba inte hemifrån. Har detta som en generell regel, men finns så klart undantag, när det krisar. Mitt hem vill jag inte förknippa med jobb, inte heller träning. Så jag öppnar sällan datorn när jag är hemma, och tränar inte där heller (rullar inte ens ut yogamattan i vardagsrummet längre). Det funkar för mig. Behöver jag jobba på helgen, vilket förstås händer när man driver eget, sätter jag mig några timmar på ett fik med bra wi-fi eller på stadsbiblioteket. (och vill jag träna går jag till gymet. eller ut i löpspåret. Var sak har sin plats). 
- Jag kollar aldrig mailen på tider då jag inte jobbar. Införde den regeln när min mobil gick sönder för en tid sedan. Jag gick utan telefon ett par dagar. Det var lite jobbigt - i några timmar. Sen var det fantastiskt skönt, att inte kunna bli nådd i tid och otid. Fick tillbaka telefonen tre dagar senare, men installerade inte mailen på nytt förrän veckor senare. Nuförtiden tittar jag inte på min jobbmail efter kl 21 på kvällen och inte heller förrän jag sitter på tunnelbanan på väg in till kontoret nästa morgon. Varför ge sig själv anledning att stressa över saker som man inte kan påverka i stunden? Är det totalt akut knas någonstans så kan folk ringa mig. 

Nu är det bara några dagar kvar, av intensivt roligt ös, innan jul. Jag ser fram emot ledigheten, men är lika glad varje dag när jag vaknar - oavsett om jag ska bege mig till min "vanliga" arbetsplats, eller sköta vår egen business. 

Till top
SvenskaHemsidor.com - Gratis länkkatalog för din hemsida, webbplats eller blogg